Luciafirandet i Sverige är en sed som har sitt ursprung i folktro, legender och historiska fakta. För att få en helhet behöver vi se på både hedniska och kristna seder.
Själva helgonet Sankta Lucia är en historisk person som föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet. Det är också historiskt belagt att hon blev martyr och i den katolska traditionen är hon skyddshelgon för de blinda.I det romerska samhället var det straffbart att vara kristen på den tiden och Lucia blev förmodligen dödad år 304 under Diocletianus’ förföljelse av de kristna. Hon blev alltså inte äldre än 20-25 år.
"Dödad av sin fästman Legenderna" om henne är många och detaljerna mer eller mindre sanningsenliga. Hon föddes i en förmögen familj och det sägs att hon redan som barn bestämde sig för att aldrig gifta sig och att ge allt hon ägde till de fattiga. Ett kyskhetslöfte som hon inte berättade om för sina föräldrar.När hon så blev bortlovad till en man som inte delade hennes kristna tro blev hon utom sig. Legenden säger att hon gav hemgiften till de fattiga och att fästmannen blev så rasande att han avslöjade att hon var kristen och hon blev dödad med svärd.
I en annan berättelse som börjar likande denna får man med lite av symbolerna kring kläderna som bärs av Lucia vid firandet…… Romarna försöker först dränka henne. Men det går inte. Då försöker de bränna henne och döda henne med ett svärd i magen. Blodet rinner nerför hennes vita klänning. Det är därför Lucia har ett rött band kring midjan.
En annan historia är att Lucias kristna vänner gömde sig för romarna i gångar under marken. Där var det mycket mörkt .När Lucia gick till sina vänner hade hon händerna fulla med mat. Hon satte fast ljus på huvudet för att kunna se. Därför har vår Lucia en krona med ljus på huvudet. Hon har ofta kaffe och lussekatter med sig.
Och en tredje: Lucia var en kristen flicka med underbart vackra ögon. En prins blev kär i henne och i hennes vackra ögon. Han var inte kristen så Lucia ville inte gifta sig med honom. Därför stack hon ut sina ögon och gav dem till prinsen för att slippa gifta sig med honom Lucia fick då nya och vackrare ögon av gud. Därför säger man att Lucia är ögonens beskyddarinna. Vissa sägner säger också att prinsen på grund av allt som hände blev kristen.
Årets längsta natt I Sverige var den 13 december en speciell dag långt innan seden med luciatåg kom. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Enligt folktron var den natten farlig, då övernaturliga makter var i görningen. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Folk höll sig vakna och för att inte somna så åt man.
I Tyskland fanns en tradition där en flicka kläddes upp för att vara "Christkindlein", ett Jesusbarn, med tända ljus i håret som föreställde en gloria. I Västsverige togs traditionen upp bland de högre stånden, men här var det en vuxen kvinna som klädd i vitt, med ljus i håret kom med förtäringen till gårdens folk under vakan.
StjärngossarStjärngossarna har sin egen historia. På vissa håll gick unga pojkar från hus till hus vid jultid, sjöng några sånger (staffanssjungning) och bad till sist om en penninggåva. Gossarna var klädda i vita särkar med strutmössor på huvudet och de föreställde de tre vise männen, kung Herodes och Judas.Ofta sjöngs några av de många Staffansvisorna, som i sista versen ofta har en anspelning på brännvin eller gåvor, vilket man ville ha från gården man sjöng för.
Både tiggar- och skämtsången kring lucia, har alltså överlevt in i våra dagar, fast i förändrade former.
Helgondag Lucia är en helgondag bland många andra under kyrkoåret och är ingen speciell helgdag i den kristna, lutherska kyrkan.
Däremot är Lucia en stor tradition i Sverige.
På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.