onsdag 1 december 2010

Vad är advent? Vad betyder advent? Varför firar vi det?

Advent är både en nedräkning och en väntan på något kul och gott.

Ordet advent kommer ifrån det latinska adventus som betyder ”ankomst” och syftar på Jesu födelse på juldagen. Historiskt sett kan man finna ursprunget till vårt adventsfirande långt tillbaka i tiden, då som en fasteperiod. År 480 bestämde biskopen Perpetuus av Tours att fastan före jul skulle börja redan på Mårtensdagen. Men det ansågs av många som en alltför lång tid och fastetiden kortades ner till fyra veckor. Vid reformationen på 1500-talet kortades adventsfastan ner till att börja på Luciadagen den 13:e december.

Adventstiden var också en förberedelseperiod inför julen. Julgrisen skulle slaktas, maten lagas och ljusen stöpas. Det var först på 1900-talet som adventsfirandet fick en mer betydande roll. Då växte de traditioner fram som vi i dag känner till som typiska för advent och intresset för adventsfirandet tog fart. 1:a advent har blivit årets största kyrkogångsdag.
Det nya kyrkoåret inleds med 1:a advent. Adventstiden handlar idag om att öppna sig för det goda, förbereda sig för Jesu ankomst och stärka vår tro att Jesus är med oss. Vi minns och tänker på Jesu födelse, Jesu återkomst och Jesus som finns hos oss idag. Som en upptakt läser vi i kyrkan berättelsen om Jesu intåg i Jerusalem.

När vintern är som mörkast bryter ljuset igenom. Vi tänder adventsljus och hänger upp stjärnor i fönstrena.
Seden att hänga stjärnor i fönstren är dock inte gammal. Någon gång under 1880-talet hängdes den första adventsstjärnan upp i Tyskland. Det tog cirka 50 år för traditionen att nå Sverige. Nuförtiden är de flesta adventsstjärnorna elektriskt upplysta. Stjärnan symboliserar Betlehems stjärna, den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda jesusbarnet i ett stalls krubba. Idag används stjärnorna för att sprida julstämning och längtan till julaftonen

Tiden fram till julafton räknas ned på olika sätt beroende på tradition. På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats. En annan nedräkning, populär bland barn, är adventskalendern. Advent blandas i dessa sammanhang ofta ihop med tiden 1–24 december.

3 kommentarer:

  1. Hej Henrik!
    Så roligt att hitta fler bloggande vaktmästare! Du bjuder på intressant läsning. Själv är jag närmast totalt obildad i kristendomens värld, och har nu läst dina inlägg med stort intresse.

    The verger tune förde mig direkt tillbaka till Irland (fast det är över 20 år sen jag var där). Underbar musik! Vill ni komma till Vifolka pastorat och spela nästa år? Jag hade en idé som kyrkorådet nappade på nyligen. Det hela skulle bli ännu bättre med bra musik till.

    Nu ska jag kolla upp var Allerum ligger på kartan. Geografi är inte lika avancerat som religion, så det ska väl gå bra :)

    Vänliga hälsningar
    Outi

    SvaraRadera
  2. Allerum ligger utanför Helsingborg. Durspelaren Magnus jobbar numera som arbetschef på helsingborgs kyrkoförvaltning. Att göra denna låten live är svårt eftersom jag spelar alla instrument utom nyckelharpa, durspel och sologitarr.

    Henrik

    SvaraRadera
  3. Hej!
    Jag skulle bara vilja veta varifrån hittade du den? alltså vad är källan till denna information?
    Tack.

    SvaraRadera